Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Téli madáretetés
Madárbarát kert lévén fontos feladatunknak tekintjük a madarak téli etetését. Az óvoda udvarának több pontján madáretető van kihelyezve, melyekbe az eleség pótlását a gyermekekkel közösen végezzük. Szeretnénk megköszönni Boros Emil egyéni vállalkozónak, hogy napraforgómagot biztosított intézményünknek a téli madáretetéshez.  Az alábbiakban leírt hasznos tanácsokat követve mindenkit arra bíztatunk, fogjon bele a téli madáretetésbe, mert a madarak nyáron meghálálják majd a róluk való gondoskodást.
Az első fagyok beköszöntével kezdjük el az etetést, és amíg tart a hideg idő rendszeresen rakjunk eleséget az etetőbe. A madáretetőt tetszőleges anyagból akár otthon is elkészíthetjük, elsősorban fából barkácsoljuk. Azonban újrahasznosíthatunk akár egy műanyag flakont, régi gumicsizmát, konzervdobozt vagy bármi mást. Az etetéshez olajos és lisztes magvakat használjunk. A legtöbb madár szívesen fogyasztja a napraforgót, kölest, diót, mogyorót, tökmagot, muhart, búzát, kukoricát. Néhány madárfaj inkább a földön keresi a táplálékot, ezért részükre hómentes talajra is szórjunk ki eleséget. Madárkalácsot otthon is készíthetünk. Olvasztott faggyúba keverjük a magvakat, majd ha már megszilárdult, akasszuk ki a fák ágára.
Az alma, maradék zöldségféle is remek csemege télen a kis szárnyas barátaink számára.
Ne adjunk azonban a madaraknak pékárut, mert az emésztőrendszerük nem képes megfelelően megemészteni és bélgyulladást is okozhat! Továbbá kerüljük a sós, fűszeres, erjesztett, savanyított eleségek kihelyezését.
Ne feledkezzünk meg a madarak itatásáról sem. Itató edénynek felhasználhatunk egy sekélyebb tálat vagy akár egy virágalátétet is. A tiszta vizet télen- nyáron rendszeresen pótoljuk.
ÁLDOTT KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS BÉKÉS, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!

Márton nap a Méhecske csoportban

Már október végétől készülődtünk a Márton napra. A gyerekek libás dalokkal, körjátékokkal, mondókákkal, versekkel, mesékkel ismerkedtek meg.  Márton napi libákat készítettek különböző technikákkal. Minden évben, így idén is elmeséltük Szent Márton történetét, ami nagyon tetszett a gyerekeknek. Képek segítségével ők maguk is szívesen elmesélték egymásnak délelőttönként.

Közösen „szeretet süteményt” sütöttünk, amit kettétörve a szeretet jeléül két társuknak adhattak oda a gyerekek.

Márton napján november 11-én reggel Méhecske csoportosaink libazsíros kenyérrel kínálták meg szüleiket. A délelőtti séta alkalmával „szeretet sütiket” osztottak a községben.

Innováció
Intézményünkben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Zalakomári Óvodában 2022. októberében „Kerti Manók” elnevezésű innovációs fejlesztési folyamat megvalósítása kezdődött. 
Óvodakertünk művelésébe a családok aktív bevonását tervezzük.
Célunk, hogy a kerti, udvari közös tevékenységek által erősödjön a szülő-pedagógus-gyermek együttműködése, jó kapcsolata. Előnyben részesítjük az öko -gazdálkodást, mely csekély anyagi ráfordítással működhet (magtól magig gazdálkodás, palántanevelés). Természetes, könnyen hozzáférhető  szerek felhasználására (csalánlé, kávézacc, hamu, komposzt, társnövények, védőnövények ültetése...) törekszünk. Terveink közt szerepel az eddigi kerti, udvari lehetőségek bővítése.
Nevelőtestületünk tagjai nyitottak az óvodakerti  tevékenységekben rejlő nevelési, fejlesztési lehetőségekre. Belső tudásmegosztást, szakmai tréninget, továbbképzést, belső-és külső hospitálásokat tervezünk megvalósítani tudásunk bővítésére.
 
Külső hospitálásunk helyszínéül az Örökös Zöld Óvodát és az Iskolakertekért Alapítvány mentor óvodáját az Ajkai Hétszínvirág Óvodát választottuk.
Ráczné Németh Csilla intézményvezető köszöntője után bemutatta az Ajka Városi Óvoda intézményeit, illetve ismertette működésük jellegzetességeit.
Ezt követően az óvodakerti „jó gyakorlat” átadása következett. Jagaditsné Bajczi Erika prezentációjával az óvodakerti tevékenységeken keresztül mutatta be, hogy milyen módon közvetítik a Pedagógiai Programban megfogalmazott értékrendet.
A délelőtt kötetlen beszélgetéssel folytatódott, melynek keretein belül tapasztalatokat cseréltünk, majd záró programként megtekintettük az óvodakertet.
Délután ellátogattunk a Csingervölgyi Vadaspark és Látogatóközpontba, ahol  Schenek Tamás erdész és vadgazda vezetésével  erdőpedagógiai foglalkozáson vettünk részt.  A közel 4 km hosszú túra alatt sok ismeretet szereztünk a park növény- és állatvilágáról, továbbá gyönyörködhettünk az érintetlen természet szépségeiben. 
 

Színházi előadás

2022.10.28-án óvodánk aulájába látogatott el a Karaván Színház. Banyamesék című bábos mesejáték keretében három rövid népmesét láthattak tőlük a gyerekek, melyekben megjelentek a roma kultúra motívumai. Az interaktív, humoros meséket bábok segítségével adták elő a színészek. Paravánt nem használtak, hanem ők is látszottak, így a színészi játékkal, mimikával
és egy hegedű hangjával még színesebbé tették az előadást.

Állatok világnapja

Az állatok világnapját minden évben nagy izgalommal várják a gyerekek, nem volt ez másképp idén sem. Sajnos az állatsimogatót nem tudtuk megtartani, azonban újdonságként makett asztalokon tematikusan elhelyezett állatfigurák vártak a gyerekekre.
Nagy örömmel járták körbe az első asztalon kialakított kis farmot, melyen a háziállatok kaptak helyet. A második asztalon egy rögtönzött kis erdőben rejtőzködő vadállatokat kereshettek meg. Harmadik asztalon mini állatkert kapott helyet. Lakóit a gyerekek bátran figyelhették meg. Nem maradhatott el a vízi élővilág bemutatása sem. Ehhez egy átlátszó medencét használtunk fel.
Az állatok világnapja programhoz kapcsolódva a Nagykanizsai Kutyaiskolából Nagy Kata (pedagógus, terápiás kutya felvezető) látogatott el hozzánk Zara nevű terápiás kutyájával.
A délelőtt folyamán mind a négy csoportunk állatasszisztált foglalkozáson vett részt.  A mozgásos, fejlesztő feladatokat a kutyus jelenlétében a gyermekek aktívan és nagy örömmel végezték.

 

Mihály napi vásár

Szeptember 29. Mihály napjához számos hagyomány fűződik:  

- Ekkor kezdődik, az úgynevezett „kisfarsang” az őszi lakodalmak és bálok időszaka, mely Katalin napjáig (november 24.-ig) tart.

- A gazdasági év fordulónapja, ugyanis a pásztorok Szent György napjától Szent Mihály napjáig őrizték az állatokat.

- Időjárás jósló napnak is tartották -  ha itt vannak még a fecskék, akkor kellemes, meleg ősz várható, illetve, ha Szent Mihály éjszakáján összefeküdtek a juhok, akkor erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét.

- Vásárok és búcsúk napja.
Az utóbbi hagyományt elevenítettük fel óvodánk csoportjaiban is vidám vásári hangulatot teremtve.
A hét folyamán számos gyönyörű vásári árut készítettek a gyerekek, melyeket meg lehetett „venni”  természetesen nem pénzért, hanem „pacsi”-ért.  

MÁJUSFA ÁLLÍTÁS ÉS KITÁNCOLÁS
 
SPORTNAP
BALLAGÁS
2022. május 27-én virágba borult a zalakomári óvoda. A megannyi színpompás virág is arról árulkodott, hogy egy nagy esemény van készülőben. Az idei tanévben 26 gyermek ballagott el óvodánkból.
A Pillangó és a Méhecske csoportból elballagó gyerekek gyönyörű népviseleti ruhába öltözve adták elő színvonalas műsoraikat. Nem csak a ballagó gyerekek, de az őket búcsúztató kisebbek is nagy izgalommal és örömmel készültek, hogy megmutathassák szüleiknek, rokonaiknak, hogy milyen gyönyörűen mondják a verseiket, énekelnek, táncolnak. Megható pillanat volt, mind a gyerekek családjainak, mind nekünk itt dolgozóknak is, hiszen a korábban még félénk, sokszor szégyenlős kis óvodásokból, iskolába készülő bátor nagy lányok és nagy fiúk lettek.
Reméljük, hogy a gyerekek az óvodában eltöltött gondtalan évek alatt, sok szép emlékkel a szívükben távoznak és szeptemberben magabiztosan, tudással felvértezve kezdhetik meg a következő tanévet már az iskolában.
 

MADARAK ÉS FÁK NAPJA
Madarak és fák napja alkalmából 2022.05.11-én Lóki György fősolymász, a Magyarországi Solymász Rend elnöke, kultúrkutató látogatott el óvodánkba.  Természetesen nem egyedül érkezett hozzánk, hanem madaraival: két helisz héjával és egy maláj erdei bagollyal.
A gyermekek rengeteg új ismeretet szereztek az óvoda udvarán megtartott bemutató alatt.  Ámulva figyelték a hatalmas szemekkel pislogó baglyot és közvetlenül a fejük felett elrepülő héját.
Köszönjük szépen Lóki úrnak, hogy látogatásával megtisztelte óvodánkat.

GYERMEKZSIVAJ
2022.05.18-án gyermeknapot tartottunk az óvodában.  Az aulában gyülekeztünk, majd a bemelegítő torna után csoportról-csoportra haladva izgalmas feladatok vártak a gyermekekre: találós kérdések, ügyességi játékok, kreatív tevékenység, mesedramatizálás és éneklés.
A délelőtt folyamán valamennyi csoport teljesítette a próbákat, amit a menetlevelükbe kapott pecsétek és matricák igazoltak. Megérdemelt jutalomként minden gyermek müzli szeletet és lufit kapott.

A gyermeknapi program folytatásaként a Napsugár együttes adott interaktív koncertet  óvodánkban.
Az ismert dallamok jó hangulata gyorsan átragadt a gyermekekre, így örömmel csatlakoztak a produkcióhoz. Volt közös éneklés, párválasztó tánc, buborékfújás, körjáték.

G
A Zalakomári Művelődési Ház tavaszi szavalóversenyén óvodásaink sikeresen szerepeltek
Baranyai Emma              1. helyezés
Török Angelina Viktória 2. helyezés   
Bogdán Kristóf                     különdíj
Nagy Linda

„Víz, víz, tiszta víz... „

Óvodánkban jeles napjaink közül márciusban a víz világnapjáról emlékeztünk meg.
A hét folyamán minden csoport minden tevékenységét a víz fontosságát hangsúlyozva szervezte. Megbeszélték, hogy a víz nélkülözhetetlen, nélküle nem lehetne élni,
naponta használjuk és nagyon kell rá vigyázni.
Különböző kísérleteket végeztek vízzel, hogy a gyermekek minél sokoldalúbban megtapasztalhassák a víz tulajdonságát, jelentőségét, felhasználhatóságát.
Különös figyelmet fordítunk a környezetvédelemre, hisz rajtunk és a jövő nemzedékén is múlik ivóvizünk mennyisége és minősége.

Rangos szakmai elismerést kapott A MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT Zalakomári Óvoda

"A gyermek mindenek felett álló érdekeit képviselő óvoda"


Az Óvodai Nevelés szakmai-módszertani folyóirat által létrehozott „A gyermek mindenek felett álló érdekeit képviselő óvoda” Körmöci Katalin- vándordíj elismerésben részesült intézményünk. A kitüntető címet tanúsító alkotást egy éven át helyezhetjük el az óvodánk aulájában, melyre nap mint nap büszkén tekintünk.
Körmöci Katalin a magyar óvodapedagógia egyik kiemelkedő, meghatározó szakembere volt. Az örök emlékezés és tisztelgés céljával, munkásságának, pedagógiai hitvallásának terjesztése érdekében alapították a jelenleg intézményünk által elnyert vándordíjat.  
Hosszú évekkel ezelőtt íródott  „Együtt az úton...” pedagógiai programunk, melynek szellemisége már akkor is a gyermekek mindenek felett álló érdekeit képviselte.
Elődeink megkezdett munkásságát rendületlen törekvéssel folytatjuk. Ez a több évtizede tartó elhivatottság, karöltve a jelenlegi alkalmazotti közösség munkájával magától érthetődővé tette, hogy pályáznunk kell a frissen alapított díjra. Szerettük volna megmutatni magunkat 
a szakmai bizottságnak, visszacsatolást kapni a napról-napra végzett munkánkat illetően. 
Hornyán Anna az Óvodai nevelés szakmai-módszertani folyóirat főszerkesztője illetve helyettese Sinkovicsné Király Angéla személyes látogatásukkal tisztelték  meg intézményünket, hogy betekintést nyerhessenek a csoportok életébe.
Szakmai beszélgetésen meggyőződhettek szakmai tudásunkról, közösségünk erejéről, valamint a gyermekek szeretetén alapuló, közös elveket valló, egymást segítő, támogató hozzáállásunkról.
A most elnyert elismerés további ösztönzést, lendületet ad mindennapi nevelő-oktató munkánk végzéséhez, egyúttal megerősített bennünket abban, hogy jó úton haladunk.
Hosszú utat jártunk be együtt, s ezen az úton folyamatosan azt kerestük, és keressük, hogy a „ma emberéhez” igazodva, hogyan valósítsuk meg a gyermekek mindenek felett álló érdekeit.  S hogyan csalogassuk elő azt a minden gyermekben ott rejtőző csodát, ami igen is ott van, csak hinni kell benne.
„ A gyermekek olyanok, mint a virágok. Az egyiket sokat kell öntözni, a másikat csak ritkán szabad. Az egyik a sok napot kedveli, a másik árnyékos helyen is virágzik. Vannak könnyen alkalmazkodók és érzékenyebbek. Ha mindegyikkel ugyanúgy bánok, az egyik kivirul, a másik elszárad. Mindegyiknek van levele, szára, virága- hasonlóak, de mégis különbözőek. Mindegyikük gondoskodásra éhezik, egyéni bánásmódra.... 
Van köztük árvácska, petúnia, muskátli leander, krókusz, kardvirág és rózsa. Az egyik hamarabb nyílik ki, a másik később, de mindegyik különleges, mindegyik egyedi. Nem hasonlíthatom össze őket egymással. Nem jobb a hatalmas kardvirág, mint az apró árvácska. Csak más.....
Csak annyit tehetek, hogy megismerem őket, rájövök, hogyan érzik a legjobban magukat a kertemben, a nekik megfelelő, egyéni módon gondoskodom róluk, és gyönyörködöm bennük, ahogyan nőnek, erősödnek, kivirágzanak.”
Friedrich Fröbel
 

ABLAKCSERE

A zalakomárióvoda épülete 2000-ben került átadásra. Azóta eltelt több mint két évtizedben fenntartónkfolyamatosan törekedett az épület állagának megóvására és korszerűsítésére.
Így valósult meg például 2015-ben az épület teljes külső szigetelése és anapkollektor telepítése.
2021-ben Zalakomár Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Magyar falu program önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokfejlesztése című kiírására. A pályázat pozitív elbírálása után 10,1 millió forintértékben
92 dbkorszerű  műanyag nyílászárócseréjére került sor az óvodában.
A munkálatok február 7-én kezdődtek a négy földszinti épületszárnyban, ahol azóvodás gyermekek a mindennapjaikat töltik. A csoportszobák bútorzatának gondos összepakolása
és letakarása után kezdődhetett meg a régi fa ablakok kibontása, majd az új műanyagnyílászárók beépítése.
Óvodánk technikai személyzete folyamatosan haladt a takarítással a szakemberek„nyomában”, hogy a gyermekek minél előbb visszatérhessenek megszokottkörnyezetükbe.

Azelkövetkező két hétben még a tálalókonyha, egy csoportszoba, tornaszoba, és azaula földszinti- illetve emeleti része volt érintett a munkálatokban.
Akiváló hőszigetelésű új nyílászáróknak köszönhetően az óvoda épülete energiatakarékosabbáválhat, külseje pedig esztétikus, modern arculatot kapott.

Köszönjük a kivitelezőPremier Ablakvilág Kft. munkatársainak a precíz, minőségi munkát.

 

FARSANG

A februári időszak mindig nagyon izgalmas, hiszen ez a bálok, mulatságok, vidámság időszaka. A gyerekek is izgatottan várták már az óvodai farsangot, hiszen ilyenkor mindenki más bőrébe bújhat. Sajnos a járványhelyzet miatt az idei évben is a szülők nélkül, zárt körben ünnepeltünk a gyerekkel. A nehézségek ellenére arra törekedtünk, hogy minél színesebb programokkal készüljünk számukra és sok új élménnyel gazdagodjanak. A farsang hetében mindennapi tevékenységeink szorosan kapcsolódtak ehhez a témakörhöz. A gyerekek farsangi álarcokat, maszkokat, bohócokat készíthettek, aktívan bekapcsolódtak a csoportszobák dekorálásába. A gyerekek megismerkedhettek a farsanghoz kapcsolódó népszokásokkal, hagyományokkal és az ehhez kapcsolódó dalos játékokkal, népdalokkal, mondókákkal, tréfás rigmusokkal. Verseket, csúfolókat tanultunk, tréfás, vidám meséket, hallgathattak, mint A három kívánság, Az aranyszőrű bárány A három Selyp lány, melyek remekül ráhangoltak őket a közelgő mulatságra. Már reggel beöltöztünk, nem csak a gyerekek, hanem mi felnőttek is és elkezdődött a mulatság, a délelőtt során játékos vetélkedőkön mérhették össze az ügyességüket, sokat táncoltunk, énekeltünk, nagy zajt csapva elűztük a telet, hogy jöhessen végre a várva várt tavasz.  

ADVENT 2021


Állatok világnapja október 04.

Az egész világon megemlékeznek erről az alkalomról Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje napján tartjuk. Ez a nap tisztelgés előtte, mivel azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körül vesz bennünket, legyen az élő vagy élettelen.
Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet
az együttélés fontosságára.
Ennek tükrében is szeretnénk gyermekeinket az állatok szeretetére, tiszteletére, védelmére nevelni. Az idei évben megrendezésre került óvodánkban az „állatok hete”, amely során az óvodai csoportok, óvónénik vezetésével egy héten keresztül különböző tevékenységek által foglalkoztak a témával.
Egyik csoportszobánkban összegyűjtött plüssök segítségével „mini állatkertet” rendeztünk be, melyet a csoportok tetszés szerint több alkalommal is felkereshettek. Itt jól tudták hasznosítani a szerzett ismereteiket. Az élményt dzsungel hangokkal igyekeztünk fokozni.
Bízunk benne, hogy sikerült maradandó emléket biztosítani, és megalapozni a „jövő emberének” gondolkodás módját.